Bureau A ouderen huisvesting 001

renovatie seniorenwoningen te Nieuwendijk

renovatie seniorenwoningen te Nieuwendijk

24 woningen uit de jaren zeventig voldeden niet meer aan de comfort-eisen die tegenwoordig worden gesteld. Omdat ouderen steeds langer op zichzelf kunnen blijven wonen zijn de eisen voor seniorenwoningen veranderd.

Brede deuren, een luie trap, ruimte voor de fiets en eventueel een scootmobiel; allemaal zaken waarmee rekening is gehouden.  Aan de achterzijde ontwierp architect Xander Arets een uitbreiding waar toilet, badkamer en berging zijn gelegen. Er is voor een leistenen gevelbekleding gekozen. Omdat de berging inpandig is ontworpen, is het beeld van willekeurig gebouwde schuurtjes verdwenen. Aan de voorzijde is het bestaande gevelbeeld zoveel mogelijk gehandhaafd.

De opdrachtgever,   Woonstichting Land van Altena, heeft bewust gekozen om de woningen één voor één te renoveren. Op deze wijze zijn de bewoners, meestal al op hoge leeftijd, niet gedwongen om te verhuizen.

Bij de toewijzing van de woningen blijkt dat deze geliefd zijn; vaak wordt er door meer dan 20 personen gereageerd wanneer een gerenoveerde woning wordt aangeboden door de woonstichting.