interieur

Verbouwing woning Amsterdam Zuid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verbouwing woning Amsterdam Zuid

In Amsterdam Zuid heeft Bureau A voor een hoekwoning uit de jaren vijftig uitgebreid met  een zinken opbouw van 60 m2 plus een uitbereiding op de begane grond van ca 25 m2. Architect Xander Arets heeft voor de twee opdrachtgevers het huis zo (her) ontworpen, dat het perfect aansluit op hun wensen.

Ochtendzon

De begane grond is uitgebreid met een nieuwe keuken en een grotere woonkamer. De woning was oorspronkelijk van de achtertuin  afgewend. Een blinde muur maakte het onmogelijk om te genieten van de tuin, juist één van de kwaliteiten van deze hoekwoning. Nu wordt er iedere dag in de keuken aan de grote eettafel genoten van de ochtendzon.  Via de glazen wand in de keuken kijk je de woonkamer in;  de begane grond heeft een grote ruimtelijke kwaliteit gekregen. Zo is de wens dat ieder lid van het gezin zijn eigen plek heeft zonder van elkaar afgezonderd te zijn met dit ontwerp werkelijkheid geworden.

zink opbouw

Architect Xander Arets: ” Ieder opdracht  is een zoektocht naar het ideale ontwerp. Toen ik gevraagd was voor deze opdracht was nog helemaal niet duidelijk hoe de woning uitgebreid zou worden. De vraag stond onder andere nog open of de kinderen juist op de eerste of de tweede verdieping zouden gaan slapen, een open woonkeuken of juist niet. Door de juiste vragen te stellen en met voorstellen te komen waar je duidelijk kan zien wat de ruimtelijke consequenties zijn kom je tot het spreekwoordelijke maatpak. Het ontwerp dat exact aansluit op de wensen van de opdrachtgevers. En dat houdt niet op bij het indienen van de omgevingsvergunning. Ook tijdens de keuze van de aannemer en de uitvoering ben je als architect hard nodig om ook te zorgen dat alles gebouwd wordt zoals bedoeld is.”

 

Trendsetter

Inmiddels is de zinken opbouw uitgeroepen tot trendsetter van de buurt door de welstandscommissie! Dit houdt in dat alle uitbreidingen op de woningen in deze buurt uitgevoerd gaan worden volgens het ontwerp van Arets. Het gefelste zinken dak is uitgevoerd in donker voorgepatineerd zink. Geïnspireerd op de de voorbeelden van  zinken daken in Parijs ontstaat er een opbouw dat aansluit bij het bijzondere karakter van dit buurtje. Zeker nu is vastgelegd dat alle nog te realiseren dakopbouwen op dit ontwerp van van Bureau A   moeten aansluiten.

opbouw zink

De zinkleverancier Rheinzink heeft deze opbouw als inspirerend voorbeeld geplaatst op hun site!