Drie hofjes in het groen

Seniorenwoningen met brede tuinen aan een hofje in Eindhoven uitgevoerd als co-creatie

Drie hofjes, 48 unieke woningen

De drie hofjes zijn ontwikkeld door een vereniging van achtenveertig eigenzinnige huishoudens. Dit noemen we Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, afgekort CPO. Bijna honderd opdrachtgevers, als we alle bewoners meetellen. Deze bewoners kregen veel invloed op het ontwerp van hun eigen woning. Niet alleen het ontwerp van de woning, maar ook het stedenbouwkundig ontwerp was hier zelf te bepalen. Wij hebben als ontwerpers een groot aantal typologieën voorgelegd.  Na enkele workshops werd duidelijk dat de typologie van een hofje het beste bij de wensen van de opdrachtgevers lag.

Het hofje als typologie is een Nederlandse klassieker; al in de 16e eeuw zijn er hofjes gebouwd die nu nog steeds functioneren. Bijzonder aan deze drie hofjes is het feit dat ze niet ingesloten in een bouwblok liggen, maar juist los ineen parkachtig landschap zijn gesitueerd. De huidige Rijksadviseur voor de Fysieke woonomgeving, Wouter Veldhuis, was als stedenbouwkundige verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan waar de drie hofjes deel van uit maken

LocatieMeerhoven Eindhoven
Type gebouwgrondgebonden woningen
(drie hofjes)
Aantal woningen48
OpdrachtgeverVereniging Hof van Zeelst
Bruto vloer oppervlakca 8000 m2
Nieuwbouw, CollectiefParticulier Opdrachtgeverschap
partnersGubu Architecten , mede ontwerpers
Jansen en Vis
Seniorenwoningen in het groen in CPO project in Eindhoven

Brede woningen

Een brede woning (tien meter breed) met een relatief kleine
tuin en parkeren dicht bij huis werd het uitgangspunt.  Het wonen aan een hofje  brengt een vorm van intimiteit met zich mee. Dat de typologie van het hofje anno nu nog steeds goed functioneert bewijzen deze drie hofjes; er zijn naast barbecues en buurtfeestjes ook bewoners die met elkaar op vakantie gaan. Niet alleen de vrolijke momenten worden gedeeld; ook wordt er steun gevonden als bewoners ziek worden.

Met iedere bewoner
zijn er een aantal
ontwerpgesprekken.
Hierbij wordt iedere
woning op maat
ontworpen.

Veel groen bij het ontwerp CPO voor ouderen Eindhoven, een hofje in het groen
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in Eindhoven

Proces

Dat een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) traject met achtenveertig opdrachtgevers in dezelfde termijn ontwikkeld kan worden als een conventioneel woningbouwproject bewijst Bureau A, architectuur en stedenbouw hier. Het traject van de eerste workshop tot aan het heien van de eerste paal, werd binnen 14 maanden afgerond. Een goed gestructureerd ontwerp-traject, waarbij de toekomstige bewoners goed geïnformeerd en betrokken zijn, is de basis voor succes. Ook een eigen website, waar de laatste ontwikkelingen op te vinden zijn, is een onderdeel dat we aanbieden om iedere deelnemer de laatste informatie aan te bieden. We maken een onderscheid tussen beslissingen die gezamenlijk worden genomen en beslissingen die individueel worden genomen. Collectieve keuzes, zoals het bouwsysteem, het metselwerk en het type kozijnen worden voorbereid met een deel van de actieve leden. Met iedere bewoner zijn er een aantal ontwerpgesprekken. Hierbij wordt iedere woning op maat ontworpen.

Dit project is in samenwerking met GUBU architecten
bna ontworpen.