Transformatie en hergebruik

Gebouwen transformeren

Het mooie van het transformeren van een gebouw – zoals de voormalige paardenstal en de rijloods in Ede – is dat je er iets mee kunt doen dat afwijkt van de standaard.Vaak is niet alles meer zo mooi of zijn er details verloren gegaan bij eerdere aanpassingen. Maar schoonheid zit ook in de imperfectie.

Als ik zo’n pand binnenloop, komen direct de ideeën in mij op hoe het als woon- of werkplek is te benutten.

Oude spanten op zolder van verbouwde kazerne Ede
Maquette van loft door Arnhemse architect

Maquette

Eerst moet ik het gebouw in mijn vingers krijgen, ik moet het veroveren. In de archieven ga ik op zoek naar historisch materiaal. Vaak zijn er veel originele tekeningen, foto’s en verhalen te vinden. Ter plekke maak ik foto’s en meet ik het gebouw in. Zo krijg ik er grip op: hoe is de constructie, wat wil ik behouden, wat wil ik juist weghalen? Daarna
begint het schetsen en ontwerpen, het spelen met lichtinval en ruimtes.

Het hele gebouw wordt 3D getekend en er worden maquettes gemaakt. Pas dan kan je de juiste ontwerpbeslissingen nemen. Karakteristieke elementen neem ik op in het totale ontwerp. Andere delen worden juist weer gesloopt. Je kunt zo heel spannende woon- en werkplekken maken.

Karakter

Ieder gebouw is weer anders. Iedere opgave daagt me op een andere manier uit, ook omdat ik met mijn bureau uitga van duurzaamheid. De kunst is een gebouw om te vormen tot een energiezuinig pand dat geschikt is voor de volgende fase van zijn bestaan, en daarbij de oude sfeer of het oorspronkelijke karakter te behouden. Daarin zit de kracht van een goede transformatie.

Lees hier meer over de getransformeerde militaire paardenstal
Lees hier meer over de getransformeerde militaire rijloods

Oude balken weer zichtbaar in verbouwde kazerne in Ede, nu gewilde loft
Ruime hal van kinderdagverblijf met doorzichten, een vide originele spanten