Transformatie militaire paardenstal

Negen woningen in een voormalige kazerne uit 1906, Ede

Zinken dakkapellen op getransformeerde militaire stal

Ontwikkelen

Het is crisis, er wordt geen huis gebouwd. Vijftig procent van de architecten heeft geen werk. Architectenbureaus krimpen of gaan failliet. Dan kan je afwachten, je omscholen tot fietskoerier of barista of je wordt je eigen opdrachtgever. Xander Arets, Architect uit Arnhem, deed het laatste en kocht een vervallen militaire stal uit 1906.

LocatieArthur Koolkwartier Ede
Aantal woningen9
OpdrachtgeverArets Ontwikkeling
Bruto vloer oppervlakca 1100 m2
Transformatie en hergebruik
publicatie"de Architect"
"Indebuurt"
Oude balken weer zichtbaar in verbouwde kazerne in Ede, nu gewilde loft

De Arthur Koolkazerne is een
voormalige artilleriekazerne in
de Gelderse plaats Ede.

Keuze

Wat Arets verbaast, is dat er bij de meeste projectontwikkelaars nauwelijks keuzemogelijkheden zijn om je woning naar eigen wensen en behoeften in te kunnen delen. Bij deze woningen ging dat anders, ze werden als loft verkocht, de indeling lag nog helemaal open. Àrchitect Arets ontwierp een indeling die exact bij de wensen van de koper past. Kopers konden hier kiezen om juist heel veel zelf te doen; één koper heeft al zijn binnendeuren en zelfs de trap zelf geplaatst!

Voorgevel van de duurzaam getransformeerde en herontwikkelde kazerne in Ede
Cijfers en letters uit het militaire verleden van de Arthur Koolkazerne in Ede

De toevoeging uit de jaren
vijftig zijn behouden, zoals
degaragedeuren en de
stalen schamppaaltjes

Bewust is het metselwerk niet gestraald en de rode kruispannen worden niet vervangen of schoongemaakt. Je mag de sporen van gebruik zien. Dat contrasteert goed met de strakke metalen kozijnen en dakkapellen. Ook de gerestaureerde oude garagedeuren laten een extra laag zien uit het verleden. En het blijkt nu ook nog eens een uitstekende zonwering te zijn!

Bij deze negen woningen is Arets architect, projectontwikkelaar, makelaar en kopersbegeleider. Hierdoor is het mogelijk om de ideale woning voor de koper te ontwerpen en tegelijkertijd het totaalbeeld en de kwaliteit van het geheel op een hoog peil te houden. Dit is te zien in bijvoorbeeld de keuze van de voordeuren; bij iedere woning is het huisnummer in de stalen deur gefreesd en is er voor slanke stalen kozijnen gekozen. Ook de zinken dakkapellen met tripleglas beglazing en de restauratie van het originele houtwerk zijn met veel zorg uitgevoerd.

gevel van verbouwde militaire stal met houten deuren uitde jaren vijftig
Oude militaire stal Ede, inmiddels door Arnhemse architect herbestemd tot woon werkwoningen en loft

Stal, garage, woning….
Een bestaand gebouw is zelden origineel, er is door de tijd heen altijd wel iets veranderd. Bij deze stal is er in de jaren vijftig ook een grote ingreep gedaan, grote garagedeuren en een zware betonconstructie zijn toegevoegd. Nadat de paarden uit ons leger verdwenen, werd het tijd voor gemotoriseerde voertuigen.
En die moesten ook geparkeerd worden. Al deze lagen zijn nog duidelijk herkenbaar in dit gebouw.

Bouwproces, bewoners

Het zijn woningen geworden waar de kopers hun architect, hun aannemer, hun loodgieter, hun schilder, hun hovenier en hun elektricien persoonlijk kenden. En dat is best bijzonder te noemen. Arets organiseerde gedurende het proces momenten waar iedereen zijn, haar, hun huis kon bekijken, voorzien van een hapje en een drankje dat schiep een enorme band. Met elkaar maakte men het bouwproces mee, dat uit zich nu al in een hele hechte nieuwe buurt. Lees meer over de ervaring van de bewoners.

Oude spanten op zolder van verbouwde kazerne Ede
Twee tevreden bewoners van een loft in een duurzaam verbouwde kazerne in Ede