Transformatie militaire rijloods

Een kinderdagverblijf, kantoor, een kangoeroewoning en
zes ruime loftwoningen in een voormalige militaire manege in Ede

Noordgevel van getransformeerde rijloods nu deels kinderdagverblijf

In Ede ontstaat een creatieve levendige buurt op de plek waar vroeger
alleen het Nederlandse leger toegang toe had. In het Arthur Koolkwartier
wordt wonen en werken gecombineerd. In de voormalige rijdloods zijn
de verschillende functies gecombineerd; er plek voor onder andere een
kinderdagverblijf, zes grote lofts, een kangoeroewoning en een kantoor voor
de creatieve industrie.

Doorzicht van de hal van kinderdagverblijf Prins Vleermuis van verbouwde rijoods
LocatieArthur Koolkwartier Ede
Type gebouwverzamelgebouw:
woningbouw, kantoor
en kinderdagverblijf
Aantal woningen7
OpdrachtgeverCasa 23
Bruto vloer kinderdagverblijfca 550 m2
Bruto vloer oppervlak totaal ca 1900 m2
Transformatie en hergebruik
publicatie:"Architectenweb"

Chaletstijl
De rijloods, vormt samen met het drafveld, de stallen, de smederij en de overige kazernegebouwen gebouwen één ensemble. Oorspronkelijk stonden er aan beide zijden van het naastgelegen drafveld twee identieke rijloodsen. De Arthur Koolkazerne, samen met de van Essenkazerne zijn beide rond 1908 opgeleverd
en gebouwd in chaletstijl. Kenmerkend is het gedetailleerde houtsnijwerk en de symmetrische stedenbouwkundige opzet.

Kleur
Kleuronderzoek heeft uitgewezen dat het houtwerk op de kazerne in de kleuren kobalt-blauw en zandkleur zijn geschilderd. Het hele complex wordt weer geschilderd in deze kleuren. Let op het met kleur geaccentueerde houtsnijwerk bij de kozijnen en de gevelmakelaars.

originele kleuren houtwerk teruggebracht van herontwikkelde manege in Ede

De rijloods, vormt samen met het drafveld, de stallen, de smederij en de overige kazernegebouwen gebouwen één ensemble.

oude stalen spanten in het zicht en mooie doorzichten bij renovatie manege

Licht
Het bijzondere van de woningen en het kinderdagverblijf is hun ruimtelijkheid. Van buiten zijn de ingrepen rustig en terughoudend, binnen gebeurt er meer. De meeste woningen zijn 4,60 meter breed, maar dat ervaar je niet direct. Wat opvalt zijn vooral de hoge plafonds en de trappen die de verschillende ruimtes verbinden. Doorzichten vanaf de begane grond naar het plafond, ruim elf meter hoog. Daglicht bereikt via de ramen in de gevel en het dak alle ruimtes. Dit is uitgebreid onderzocht met computermodellen en maquettes.

Polonceauspant
Het stalen Polonceauspant met een overspanning van bijna 20 meter, de originele kozijnen en houten balken
en de verspringende volumes maken deze woningen echt bijzonder. Bewust zijn er ruimtes met grote hoogtes
en doorzichten ontworpen die bij nieuwbouw nooit gerealiseerd hadden kunnen worden. Dat is het mooie
van hergebruik: de combinatie van ongebruikelijke afmetingen, oude details en nieuwe materialen.

constructief detail in het zicht, aandacht van een architect